escucha_la_musica_disfruta_de_sus_colores123018.jpg
escucha_la_musica_disfruta_de_sus_colores123012.jpg
escucha_la_musica_disfruta_de_sus_colores123013.jpg
 

TEMA: LA PATUM (Representació de La Patum de Berga).

TÍTOL: BERGA AL COR (La Patum).

TÈCNICA: Mixta sobre tela.

SIGNADA: 2 / 3 / 2012

DIMENSIONS: Tela 195x97 cm.

COMENTARI: La Patum es una festa popular que se celebra a Berga (Berguedà) del dia de Corpus al diumenge següent.

Té lloc a la plaça de Sant Pere, entre l'església parroquial i la casa de la ciutat. El seu origen sembla relacionat amb la processó del Corpus, si bé a la segona meitat del s. XIV, coneguda amb el nom de la Bulla, pren uns trets semblants als actuals. El 1723 alguns dels entremesos de què constava se celebraven encara dins el temple. Després de sofrir diversos canvis fou reestructurada el 1888. El nom actual és una onomatopeia del so del tabal que toca incessantment durant la festa.

Actualment està formada pels entremesos següents: dansa dels turcs i cavallets, antigament moros i cabretes, de possible origen precristià i ramader; les maces, lluita d'àngels i dimonis, que se singularitzà al principi del s. XX; salt de les guites, passejada de figures, mig mulassa, mig drac; ball de l'àliga, que antigament gaudia del privilegi d'ésser ballat al presbiteri; ball dels nans vells, introduït a la primera meitat del s. XIX; ball dels nans nous, datat del 1888; ball dels gegants, molt antic, si bé els actuals vells són de mitjan s. XIX; salt dels plens, apoteosi del foc que els plens espargeixen; i tirabol o ballada final.

Aquest conjunt és únic als Països Catalans i constitueix un espectacle sincrètic en el qual predomina l'exaltació del foc: la guita, els plens. El 2005 la UNESCO la declarà Obra Mestra del Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat (inscrita el 2008 en la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat). La música, molt primitiva i amb predomini de tambors, ha estat enregistrada en disc dins l'Antologia Històrica de la Música Catalana i posteriorment ho ha estat també la versió orquestral que n'ha fet l'Orquestra Ciutat de Barcelona. A Solsona i altres indrets del Principat la Patum és una dansa d'una gran finor i harmonia que no té res a veure amb la de Berga.

 

 

NOTA: Comentari extret de enciclopèdia.cat.

escucha_la_musica_disfruta_de_sus_colores123019.jpg

En la meva representació pictòrica d'aquesta festa, he col • locat en el quadre cadascuna de les comparses més representatives que formen La Patum. Cada comparsa ocupa una columna vertical en la tela, on també represento fragments de la música que correspon a la seva comparsa.

He dibuixat les notes musicals sobre un pentagrama previ que queda tapat pel color, amb els seus valors musicals, però sense posar el compàs ni les barres de compàs, i totes elles en relleu. Amb aquesta quantitat tan gran de notes repartides per tot el quadre, vull representar el públic, la gent dansant al so de la música.

Com veieu, el dibuix de les comparses és un dibuix senzill i lineal, només insinuant la forma i el contorn de les figures. És un dibuix en relleu, fet amb cordes enganxades a la tela de diferents gruixos per a cada comparsa.

El foc és l'element més representatiu en la festa de la Patum i "Els Plens" representen l'orgia infernal, es podria dir que és l'èxtasi final de la festa. Es tracta de 100 diables amb "fuets" (petards grans i llargs) al cap i a la cua, vestits amb herba fresca per protegir-se ells mateixos del foc i amb màscara de color verd. Per això he col • locat aquesta comparsa en el centre del quadre, amb cercles ovalats i deformats que representen la "Plaça de Sant Pere" (lloc on es representa la Patum), que units als colors blau intens, vermell, negre i verd suggereixen aquesta orgia infernal de foc. Aquesta comparsa només actua en la representació de la nit.

En quant al color, he utilitzat una varietat de colors vius i complementaris entre si per representar l'ambient de festa i l'enrenou que es forma a la plaça entre les comparses i la gent. Una plaça representada com he dit anteriorment, mitjançant cercles ovalats i deformats en el centre del quadre, que al costat dels colors interpreten millor aquesta bullícia. Colors vermells, negres, blaus intensos, taronges i grocs que suggereixen el foc, l'infern i la nit; verds que representen els diables i les guites (dracs), i un color blau cel i blanc que insinua el cel i el dia. El bé i el mal barrejats, sempre en discòrdia, la veneració i la mofa, la pau i la guerra, la diversió, la bullícia, l'ambient, sensacions i sentiments, tots aquests elements i aquesta festa tan màgica en general que porto dins del meu cor, és el que he volgut representar en el meu quadre.

escucha_la_musica_disfruta_de_sus_colores123006.jpg
escucha_la_musica_disfruta_de_sus_colores123007.jpg
escucha_la_musica_disfruta_de_sus_colores123011.jpg
escucha_la_musica_disfruta_de_sus_colores123008.jpg
escucha_la_musica_disfruta_de_sus_colores123010.jpg
escucha_la_musica_disfruta_de_sus_colores123004.jpg
escucha_la_musica_disfruta_de_sus_colores123003.jpg
escucha_la_musica_disfruta_de_sus_colores123002.jpg
escucha_la_musica_disfruta_de_sus_colores123005.jpg
escucha_la_musica_disfruta_de_sus_colores123009.jpg
escucha_la_musica_disfruta_de_sus_colores123015.jpg
escucha_la_musica_disfruta_de_sus_colores123017.jpg
escucha_la_musica_disfruta_de_sus_colores123016.jpg
escucha_la_musica_disfruta_de_sus_colores123001.jpg
escucha_la_musica_disfruta_de_sus_colores123014.jpg
escucha_la_musica_disfruta_de_sus_colores123020.jpg